1 aprilie 2013

Micro|Macro Scopic @ Autor 9

În sfârşit pot să vă arăt la ce am lucrat în ultima vreme! Am făcut o pasiune pentru coliere, aşa că noua colecţie este formată aproape în totalitate din coliere statement, colorate şi... organice. Imaginile de mai jos fac parte din prezentarea colecţiei, şi momentan, vă ofer doar atât: un preview generos a ceea ce veţi vedea în 20 şi 21 aprilie, la Autor 9!

Această colecţie reuneşte, sub denumirea de Micro / Macro Scopic, nume care face trimitere la studii biologice, un număr de bijuterii al căror numitor comun este segmentul. Din punct de vedere biologic, acesta poate fi tradus prin celulă – o unitate morfologică şi funcţională a tuturor organismelor vegetale şi animale. Făcând o paralelă cu bijuteria, putem spune şi despre aceasta că este un tot unitar, un organism format din mai multe componente, care îndeplineşte diferite roluri - începând cu rolul practic, folosite pentru îmbinarea ţesăturilor, rolul de a marca un statut social, rolul de a proteja de pericole, sub forma talismanelor, şi în final, rolul estetic, şi are o funcţionalitate precisă: aceea de a împodobi. 

Sintagma care defineşte această tehnică aş spune că este “element repetitiv”, care se regăseşte de altfel în toate piesele colecţiei. Principalul element folosit este cercul, fie că este singur, sau în grupuri, el constituie unitatea morfologică care încheagă colecţia. Fie că cercul devine tridimensional, luând forma unor sfere, a unor spirale, a unor trunchiuri de con, sau conuri întregi, sau îi este redusă dimensiunea până la punct (sub forma mărgelelor de nisip), şi prin repetitivitatea lui, am creat structuri complexe, plecând de la o simplitate geometrică. 

Aceste structuri complexe sunt asemănătoare organismelor pluricelulare, care se formează prin alăturarea mai multor celule, cu proprietăţi şi funcţii comune. Denumirea de celulă a fost dată de Robert Hooke (1665) care, examinând la microscop o secţiune făcută printr-un dop de plută, a văzut o structură asemănătoare cu un fagure, formată din mai multe cămăruţe pe care le-a numit “cells”. Hooke a emis ideea că fiecare organism este o asociaţie de astfel de compartimente.

Trecând de la partea microscopică a colecţiei, la cea macroscopică, găsim elemente interpretate şi simplificate ca formă ale unor organisme din natură. De exemplu, pentru unul dintre coliere, am folosit ca sursă de inspiraţie rodia, cu ale sale cămăruţe pline cu seminţe roşii, aspectul conic al anemonelor de mare, sau forma semisferică a ciupercilor.

Piesele de rezistenţă ale acestei colecţii sunt colierele statement, realizate din sârmă argintată, sârmă de cupru şi aluminiu, pietre semipreţioase şi aţă cerată. Sunt îndrazneţe prin formă, culoare şi mărime, şi combinând textilul cu metalul strălucitor, strălucire care dă o notă de eleganţă oricărei bijuterii, am încercat să diminuez acest fapt, aducând atât aspectul “classy”, cât şi “casual”, la un loc.
5 comentarii:

 1. Super colectie, Andreea! Simple si complexe deopotriva, toate piesele sunt ingenioase, vesele, colorate..apetisante! :))) Colierul cu rodii este demential, iti vine sa-l mananci pe loc! Si Streptococcus e foarte atragator, doar ca numele impune o oarecare rezerva :)) Multa bafta la Autor!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc mult, mult!
   :)) I know... nu sunt foarte inspirate unele denumiri, dar fiindca trebuiau sa faca toate parte ditr-un singur domeniu, au iesit si unele mai... ciudate. :P Habar n-am cum am sa-mi denumesc si restul bijuteriilor!
   Ne vedem acolo, da? :D

   Ștergere
  2. Vin, sigur, dar doar in vizita :)

   Ștergere
 2. foarte frumoase! succes @Autor [eu sunt convinsa ca vor face senzatie]

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc Camelia! Sper din tot sufletul! :D Oricum, va fi un stand super colorat si sper ca atat acesta, ca prim impact vizual, cat si bijuteriile, sa atraga vizitatorii!

   Ștergere