Intretinerea bijuteriilor

Ca orice obiect fragil, bijuteriile trebuie purtate cu grijă, mai ales cele realizate manual. Prima şi cea mai importantă regulă este că bijuteriile se pun ultimele şi se scot primele! Aşa cum bijuteriile din metale preţioase au nevoie de o îngrijire atentă, tot aşa şi cele din metale mai puţin preţioase au nevoie să fie tratate corespunzător. În cazul celor turnate, sau lipite, riscul de a se deteriora nu este atât de mare. Produsele „Andreea Bololoi Jewelry” au fost create cu gândul la acest lucru, şi oricât de mult mi-am dat silinţa să le fac cât mai rezistente, accidente se pot întâmpla. Aşa că, m-am gândit să vă dau câteva sfaturi ca să ştiţi cum puteţi evita diferite accidente/incidente, pentru a vă bucura cât mai mult de bijuteriile voastre. Aveţi grijă să:

* le curăţaţi dacă îşi schimbă culoarea. Sârma argintată, netratată împotriva oxidării, îşi poate schimba culoarea dacă stă într-un mediu cu umiditate ridicată sau este expusă constant la lumină puternică. Când acest lucru se întâmplă, puteţi curăţa bijuteriile punându-le într-un vas tapetat cu folie de aluminiu, în care se toarnă apă fierbinte, cu câte o lingură de sare şi una de bicarbonat de sodiu. Le lăsaţi în jur de 30 minute, sau până observaţi că prind luciu, le clătiţi cu apă curată şi le tamponaţi uşor cu un şervet. Cu sârma argintată tratată împotriva oxidării nu ar trebui să aveţi nici o problemă.
Această metodă nu trebuie aplicată în cazul tuturor bijuteriilor pentru că reacţia chimică poate afecta celelalte componente ale bijuteriei - accesoriile metalice sau pietrele semipreţioase.

* le păstraţi într-un săculeţ, cutiuţă, sau ambalajul propriu, pentru a le feri de lumină şi umiditate. Sârma argintată, deşi este tratată împotriva oxidării, îşi poate schimba culoarea în timp din cauza acestor factori.

* nu le agăţaţi. La multe dintre bijuterii, folosesc o sârmă subţire cu care leg mărgelele pe cadrul de metal. În cazul în care aceasta se agaţă de haine, de exemplu, sârma se poate desface sau rupe.

* nu le loviţi de alte obiecte. Sârma folosită este maleabilă şi se poate zgâria, se poate îndoi şi deforma sau la un impact mai puternic, se pot sparge pietrele semipreţioase/mărgelele.

* evitaţi contactul cu apa. Aceasta ar putea dăuna atât sârmei, cât şi altor componente ale bijuteriei, cum ar fi tortiţele de la cercei, bazele de broşă, închizătorile colierelor, lănţişoarele de prelungire, etc. Chiar şi atunci când mergeţi la mare trebuie să fiţi atente cum le depozitaţi pentru că mediul salin poate modifica culoarea accesoriilor metalice.

* nu trageţi de firele de aţă cerată. Ele sunt aşezate cu grijă, pe forma gâtului, răsucite sau una lângă alta, iar dacă cumva se agaţă de gulerul cămăşii, de exemplu, sunt mai greu de aranjat şi de pus la locul lor după aceea. 

* le purtaţi cu drag!